26 április 2023

Kommentek:

Off
 április 26, 2023
 Off
kisállat hamvasztás Budapesten

A kutya hamvasztás a búcsú egy formája. A házi kedvencektől környezetbarát módon is lehetséges elköszönni.

Soha nem könnyű a szeretteink elvesztésével megküzdeni, még akkor is ránk nehezedik a bánat súlya, amikor a háziállatainkról van szó.

A temetés ma már nem idegen szokás az állathalállal kapcsolatban, sok gazdinak természetes dolog, hogy egy búcsúztatót szervez. Az állatnak végső nyughelyet vagy emlékhelyet alakítanak ki és ezzel kicsit a lelkükön is könnyíteni tudnak. Senki nem szeretné úgy kezelni a kisállatát a halálában, mint egy zsák szemetet. Az életében szeretett, gondoskodással körülvett állatkát halálában is hasonló bánásmódban szeretnék részesíteni.

Egy temetés klasszikus formája a test elföldelése, de ezen kívül létező opció a hamvasztás is. Egyre több gazdinak válik fontossá az is, hogy milyen hatással van a környezetre a kutya vagy a cica halála, illetve az állat búcsúztatója. A környezetbarát temetés nem számít újdonságnak, több módszer is létezik ennek a tervnek megvalósítására.

kisállat hamvasztás Budapesten

Környezetbarát temetés?

A hagyományos temetés több szempontból sem számít zöldnek.  Egyrészt a koporsókhoz felhasznált alapanyagok miatt, másrészt pedig a tetemek talajvízre gyakorolt veszélye miatt. Jó tisztában lenni azzal is, hogy az eltemetett testből bizonyos baktériumok spórái a talajba juthatnak. Emiatt az adott területen nem ajánlott növényt termeszteni legalább húsz évig. A hamvasztással ellentétben azonban nem jár plusz energiafelhasználással, sem pedig a levegőbe jutó, káros égéstermék kibocsátásával se, ami növeli az üvegházhatást. Érdekesség, hogy emberek esetében a régi típusú fogtömések higany tartalma is környezetszennyező hatással bír.

A környezetbarát temetésnek több részlete is van, ami segíti a terhelést okozó tényezők kizárását. A test vagy a hamvak helyének kijelölése az egyik követelménye a zöld temetésnek, a másik pedig a hamvak, a test tárolójának kiválasztása is.

Az állatbarát gazdinak a természet szeretete és tisztelete is fontos, ezért érdemes sorra venni az opciókat, amikből választhat, hogy elkerülje a felesleges környezetkárosítást. A hamvakat urnába téve haza is lehet vinni, így elkerülhető, hogy a földbe, a környezetbe kerüljenek. A temetésről sem kell feltétlenül lemondani, ha olyan urnát használ fel a gazdi, ami korszerű alapanyagból készül.

kisállat hamvasztás Budapesten

Lebomló urna

A környezetbarát urna biológiailag lebomló, tehát nem marad belőle semmi, ami a környezetben idegen anyagként lenne jelen évtizedeken át. A hamvakat az urnával együtt fák gyökerének a közelébe temetve a növények táplálása, a föld természetes tápanyaggal való ellátása is megtörténik a búcsúztatás eredményeképpen.

A környezetbarát urnáról dióhéjban: teljes egészében organikus anyagból áll, ami a komposztálás folyamatát támogatja. Nincsen hulladék, minden a természet részévé válik, így újrahasznosul a fenntartható, karbon semleges előállítás eredményeként.

Jó ötlet az állat kedvenc fájának, bokrának a tövébe eltemetni az urnát és benne a hamvakat. Kutya hamvasztás, macska vagy házi nyúl temetés alkalmával is tisztelettel, tudatosan kell viszonyulni a minket körülvevő természethez.

A háziállatoknak többféle módon is meg lehet szervezni a búcsúztatását, többek között hamvasztással is. Forduljon hozzánk bizalommal és ismerje meg a szolgáltatásainkat! A kis kedvencek gazdáinak szeretnénk segíteni abban, hogy könnyebben menjen az elengedés, ugyanakkor a környezettel harmóniában történjen meg a kisállat temetés. A weboldalunkon közzétettük az elérhetőségeinket, a kollégáink várják a kérdéseit a budapesti kisállat hamvasztásról.

Comments are closed.