31 október 2023

Kommentek:

Off
 október 31, 2023
 Off
macska hamvasztás

A macska hamvasztás fogalma az urnával kapcsolódik össze, de nem az urna az egyetlen, ami megőrizheti egy állat hamvait a halála után.

A gazdi döntése, mi lesz az állattal

A temetésre már nem úgy tekintenek a gazdik, mint az egyetlen és kötelező módjára a kisállat búcsúztatásának. A temetés csupán az egyik opció, de sorakozik mellette még egyéb lehetőség is. Az állat teste kerülhet a földbe, a gazdi által kijelölt végső nyughelyére, de el is lehet hamvasztaniA hamvasztás megint csak választás elé állítja a gazdit, aki el tudja dönteni, hogy mit kezdjen a hamvakkal.

A hamvak valóban kerülhetnek egy urnába, ami kaphat egy végleges helyet a gazdi otthonában vagy kisállat temetőben. A hamvak szétszórása is kedvelt opció, ami ugyan azzal jár, hogy a kisállat maradványai elkerülnek a gyászoló gazditól, de gyönyörű búcsút is jelent egyben egy ilyen szertartás.

macska hamvasztás

Emlék a hamvakból, dísztárgyba zárva

A hamvakból különleges kiegészítőt is készíttethet a néhai állat gazdija. A kegyeleti ékszer az, ami elsőre talán egy kicsit morbidnak tűnhet, de nem több, mint egy praktikus és dekoratív tároló. Nevezik temetési ékszernek vagy gyászékszernek is ezt a személyes emléket.

A kegyeleti ékszer tulajdonképpen nem más, mint az urna egy kisebb és hordhatóbb változata. Ahogyan a neve is jelzi, olyan tárgyról van szó, amit kiegészítőként lehet viselni. Legtöbbször medál formában készül, de a megrendelő igényeitől függően válhat belőle gyűrű, karkötő stb. is. Nem feltétlenül kell a nyakában vagy karján viselnie az ékszert a megrendelőnek, hiszen bárhol tarthatja azt. A szeretett és hiányolt cicus bekeretezett fotójára akasztva vagy egy megőrzött játékához csatolva válhat belőle a gazdi otthonában megható és díszes emléktárgy is.

Nem feltétlenül kell választani az urna és a kegyeleti ékszer opciói között. A gazdi dönthet úgy is, hogy mindkettőt szeretné. A gyászékszerhez ugyanis elég csupán egy csipetnyi a kisállat maradványaiból.  A maradék hamvakat el lehet tenni a macska hamvasztáskor kapott vagy külön vitt urnába. Ez a választás előnyös döntés a gazdinak abban az esetben, ha a hamvakkal további tervei vannak. Eltemetheti, szétszórhatja vagy meg is tarthatja egy kegyeleti helyre kiállítva az urnát.

macska hamvasztás

 Állatról szóló ékszer

Térjünk vissza egy kicsit a temetési ékszerekhez. Ezek a tárgyi emlékek már több helyen is készülnek, nem tucatdarabok, hanem egyedi megrendelések. A legtöbb esetben művészi munkákról van szó, amikhez természetes anyagokat, követ, üveget, fát vagy fémet, ásványokat is felhasználnak, finom kidolgozással.

Az emlékékszer valamilyen módon a kisállatra, cicára, kutyára emlékeztet, kaphat állatformát vagy utalhat valamilyen részletében a kis kedvencre. Az ékszerbe bele lehet foglalni bármilyen tárgyi maradványt, hamvat, szőrszálat vagy nyitható-zárható kiegészítőnek tervezni azt. Gravíroztatni szintén szokás az ilyen ékszereket, de az sem ritka, hogy a gazdik fotókat, üzeneteket helyeznek el bennük.

A hamvasztásos ékszerek tervezése és készítése nem újdonság, hiszen már a 17-18. században is szokás volt, legfőképp Angliában. Ebben a korban az emberek a halott hozzátartozói gyászgyűrűket készíttettek és ajándékoztak azért, hogy megtartsák az elhunyt emlékét.

A búcsú mindig éles fájdalommal és mély gyásszal jár, de gondoskodni tudunk arról, hogy megmaradjon az állat kedves emléke. A macska hamvasztást fővárosi székhellyel végezzük a kisállatot tartó ügyfeleinknek. Lépjen kapcsolatba velünk, ha eljött az ideje és kérjen hamvasztást a kedvence utolsó útjához!

Comments are closed.