26 június 2024

Kommentek:

Off
 június 26, 2024
 Off
macska hamvasztás

A macskák kedves háziállatok, amik sok otthonban népszerű választásnak számítanak a kutya mellett vagy csak önmagukban.

A macska távozása több kérdést is felvet és a gazdit utolsó feladatokkal látja el. A búcsút meg kell szervezni és az állatot el kell gyászolni. Mindegyikre adódik több opció is, ezért érdemes teljesen feltérképezni a lehetőségeket és azok alapján dönteni.

Búcsú a kedvenctől

Mielőtt bármiben döntene, a gazdinak le kell jelenteni az állatot az orvosnál és lezárni a folyamatban lévő ügyeket, értesíteni az érintetteket, ismerősöket. Gondoskodni kell a macska adatairól a mikrochip regisztrációs adatbázisban.

Az állat tetemét temetni vagy hamvasztani is lehetséges, csak be kell tartani az aktuális szabályokat. A gazdi kijelölhet egy állandó helyet a maradványoknak, de el is viheti azokat magával. A temetés történhet saját kertben vagy kijelölt állat temetőben, ahol az állatnak emlékhelyet is lehet állítani.

macska hamvasztásNem ritka, hogy egy szerető gazdi nem akar a cicától teljesen megválni és a hamvakat urnában a közelében tartja. Egyre népszerűbb az állatok hamvasztása, és a hamvak különleges urnákban történő megőrzése.

A temetéshez, hamvasztáshoz tartozik a búcsúztató szertartás, ami kifejezi, hogy az állat megbecsült társ volt a családban, a gazdi számára. Már a búcsúnál is lehet, de később szokás igazán, hogy gyertyát gyújtanak a kedvenc emlékére.

A maradványok nemcsak sírhelybe, urnába kerülhetnek, hanem emléktárgyba is. Nem szokatlan dolog kisebb tárgyat, ékszert, dísztárgyat készíttetni az állat egy kisebb részének felhasználásával, illetve annak a tárgyba foglalása. Ezeket az emléktárgyakat akár viselni is lehet, de otthon is ki lehet tenni, ahol elég csak rápillantani az emlékezéshez.

A kedvenc emlékének ápolása

A búcsú mellett a gyász és az emlékek megtartása is több lépcsőben történik. Az online felületeken és az otthoni környezetben is életben lehet tartani a cica életének emlékét. Ebben az állatról készült fotók, a kedvenc tárgyai is segítenek.

A neheze csak most jön. A gazdinak meg kell tisztítania a macska számára vásárolt tárgyakat, mint például az alomtálcát, fekhelyet, játékokat. Ezután el kell dönteni, hogy megőrzi azokat vagy eladja, elajándékozza vagy esetleg kidobja ezeket a tárgyakat.

macska hamvasztás

Az online vagy egyéb támogató csoportokban hasonló élményekkel megbirkózott vagy még szintén a gyász fázisában tartó gazdikkal lehet beszélgetni. A gyászolók ezeken a platformokon kapnak támogatást barátaiktól és ismerőseiktől, illetve más, állatbarát idegenektől.

A még friss emlékek élénkebben megmaradnak, ha a gazdi elkészít egy emlékkönyvet a macskának. Írhat naplót is az érzéseiről és a macskával töltött évekről, ami segíthet a gyász folyamatában.

Új cica, de mikor?

Megfontolandó az önkéntesség elkezdése menhelyeken, mielőtt az újabb cica szóba kerül. Ez jó lehetőség arra, hogy a gyászoló gazdik segítsenek más állatokon és így dolgozzák fel a veszteséget.

Nem mindenki számára okos dolog, hogy rögtön új kisállatot vegyen magához. Mindenki a saját tempójában gyógyul és jut el oda, amíg készen áll egy újabb kapcsolat kialakítására egy kisállattal.

A macska hamvasztás egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amiket az ügyfeleinknek kínálunk. Az állat halála nem kell, hogy lesújtóbb legyen, mint amennyire szükséges. Abban is segítünk a kisállat tulajdonosoknak, hogy a búcsúra fel tudjanak készülni.

A honlapunkon szerepelnek az elérhetőségeink, lépjen velünk kapcsolatba és egyeztessünk a részletekről! Amint lehet, mi megjelenünk a megbeszélt helyszínen és időben a búcsúztatáshoz.

Comments are closed.